HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF

Kijk eens in de verte en bewonder het azimut, kijk eens naar beneden en geniet van landschap onder je, kijk eens omhoog en aanschouw de lucht en haar bewegingen. Daarin bewegen zich onzichtbaar luchtstromingen en in deze luchtstromingen zijn de wolken zichtbaar.

 

Een wolk is een hydrometeoor, bestaande uit uiterst kleine, nauwelijks met het oog afzonderlijk waarneembare, wolkenelementen, zoals waterdruppeltjes en ijsdeeltjes, of een mengsel daarvan. De meeste wolkendruppeltjes hebben een doorsnede van 1/100 tot 1/200 mm, slechts enkele zijn groter dan 1/50 mm.  

 

Mijn buurman, met een gezegende leeftijd van ruim 80 jaar doet dat ook. Hij kijkt heel veel omhoog, en soms ziet hij ‘rare’ dingen, meteorologische verschijnselen die niet alledaags zijn en toen hij mij, na een hoogoplopende discussie, een foto toonde, zei hij ‘... dat dát nu wel echte ‘ vreemde wezens waren.

En voor een stukje heeft hij gelijk.  'Vreemd'? Jazeker. 'Wezens'? Nee, dat niet !!!

 

Een 'cumulus lenticularis' is een stationaire wolk, vaak gestapeld, die zich ontwikkelt in bergachtig gebied en waarvan de naam refereert naar amandelvormig of lensvormig.  Deze komt voor op een hoogte tussen 6.000 en 12.000 meter.

Wanneer de wind met een flinke kracht tegen de berg blaast wordt de lucht gedwongen te stijgen en daardoor daalt de temperatuur van de lucht. Daarom raakt deze lucht (soms) verzadigd met waterdamp en vormen er zich wolken. Een lenswolk blijft min of meer permanent boven dezelfde plaats hangen, terwijl de lucht gewoon verder stroomt.

Vorming van lenswolken kan duiden op snelle stromingen in de hogere luchtlagen of een plotselinge toename van de wind op een bepaalde hoogte. De wolk wordt als het ware afgevlakt en dit kan leiden tot spectaculaire en anders-zeggende beelden.

 

Piloten mijden enerzijds deze wolken door de grote kans op turbulentie veroorzaakt door opwaartse stromingen. Anderzijds benutten parapenters en zweefvliegtuigen deze stromingen om tot grote hoogtes te komen. Het wereldrecord voor de langste zweeftocht is 3000 km en de hoogste zweeftocht was 15.460 meter, gebruikmakend van deze lift.

 

Getuigenissen spreken van ‘el sombrero del Teide’ of het hoedje van de Teide.

De wolk lost op als de lucht, wat verderop, daalt en terug warmer wordt.

   Zijn dit nu UFO's ?

Terug lenti3 Lenti4 Lenti5