HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF

9 oktober 2014

Op 6 oktober werd een bloemenkrans neergelegd aan het bronzen standbeeld van Thor Heyerdahl. Zo herdacht Pirámides de Güímar gisteren de honderdste verjaardag van de geboorte van de Noorse ontdekkingsreiziger én oprichter van het etnografisch Park in Güímar. Zijn bronzen buste, gemaakt door de Engelse beeldhouwer Vicky Penfold (+) staat in een straat van Güímar die ook zijn naam draagt.

Cristóbal la Rosa, verantwoordelijke voor het patrimonium en voor het cultureel erfgoed op Tenerife schetste de levengang van Heyerdahl, terwijl de burgemeester, Carmen Luisa Castro, een lofpreek gaf over de avonturier en mede dank uitsprak voor alles wat hij deed voor Güímar.

 

De Noorse Olaf Vatnoy die nu in het huis van Heyerdahl woont, betaalde de buste die 16.000 euro heeft gekost. Ook de  gedrevenheid van Rosalía García Linares, voormalig Presidente van de CIT van Güímar, werd volop geprezen op deze honderste verjaardag.

 

In het auditorium van de piramides van Güímar, werd er een lezing over het boek van de Kon Tiki-expeditie; een boek dat vertaald werd in in meer dan 60 talen en dat de eerste grote trans-oceanische expeditie van Heyerdahl verhaalt. Dit exploot die 101 dagen duurde, over de Stille Oceaan met 5 mannen en 1 papagaai aan boord aan boord van een vlot  won een Hollywood-Oscar in de categorie 'beste full-length documentaire' in 1951. De enige Noorse film die ooit met een Oscar werd bekroond.

 

Na de ceremonie, over het leven van de Noorse antropoloog, werd voor de eerste keer in haar bestaan, een origineel touw van het vlot Kon Tiki ten toon gesteld die door de Kon-Tiki Museum in Oslo werd afgestaan aan het etnografisch Park ter gelegenheid van de diverse vieringen die het hele jaar rond deze verjaardag zijn georganiseerd.

 

Om te begrijpen welke relevantie Thor Heyerdahl wereldwijd afgaf moeten we gewoon eens rondneuzen in de historiek die hij voor ons achterliet.

De ceremonie t.g.v. de 100ste geboorteverjaardag het Kon-Tiki Museum in Oslo, werd bijgewoond door de Noorse Koninklijke familie.  De zoekmachine van Google heeft op die dag een speciale doodle gewijd aan de man.

Hij beweert dat de intercommunicatie tussen de continenten is opgetreden voordat Marco Polo of Columbus deze continenten aandeden. Hij was een combinatie van een geleerde, een ontdekkingsreiziger, een held en een avonturier.

 

Thor Heyerdahl was een ontdekkingsreiziger, antropoloog en schrijver in Larvik (Noorwegen) en werd geboren op 6 oktober 1914. Hij studeerde biologie en geografie aan de Universiteit van Oslo, waar hij zich in de antropologie van Polynesië specialiseerde. Hij onderzocht de migratieroutes van de Marquesas (1937-38) en van de Indianen uit de kust van Brits-Columbia (1939-40).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij bij de Noorse Para-eenheid van de geallieerde troepen (1942-45). En sinds 1950 gaf hij lezingen in talrijke wetenschappelijke academies en universiteiten, die een breed scala aan publicaties toegevoegden op migratieroutes van de aboriginals in de oostelijke Stille Oceaan, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

In 1947 reisde hij van Peru naar Polynesië, gedurende 101 dagen, op de Kon-Tiki, een vlot van riet, waarvan een replica in Güímar staat.

n de jaren zestig experimenteerde Heyerdahl met de bouw van een boot van Egyptisch papyrusriet van circa 17 meter lengte, die hij naar de Egyptische zonnegod Ra noemde. Hij construeerde de boot naar oud-Egyptisch ontwerp en wilde ermee bewijzen dat men met de middelen die men toen had een oceaan kon oversteken.

Vanop de Ra I werd vervuiling waargenomen op de Atlantische Oceaan. Dit werd meegedeeld aan de Verenigde Naties en vanaf dat moment begon hij een campagne voor de bescherming van het milieu.

In 1990 richtte hij een hispano-noruego-project op de Canarische eilanden, ter bescherming van de piramides van Güímar en in 1991 onderzocht Heyerdahl een groep steenhopen bij Güímar en ontdekte dat het niet zomaar steenhopen waren, maar piramides.

 

In 1994 kwam hij op Tenerife wonen.

Hij stierf op 18 April 2002 in Colla Micheri (Italië).

 

   

   Hieronder kun je de unieke stomme kleurfilm bekijken van de Kon-Tiki expeditie in 1947 waarbij Thor voer op een echte balsaraft.

Thor Heyerdahl wordt 100

Terug