HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF Terug

  Teide National Park...

Dat er in Tenerife veel te beleven valt lijdt geen twijfel.

 

Ook al komt u tijd tekort, een absolute must is een bezoek aan het National Park 'Las Cañadas'. Als u van het zuiden komt (Playa de las Americas, Ten-Bell, El Medano) volgt u best eerst Arona vervolgens "La Camella, La Escalona en Vilaflor. De weg via San Miguel is mooi maar in slechte staat en vol stuntig bochtenwerk.

 

In "Multivision" (Vilaflor, het hoogste dorp van Spanje), vind u een voortreffelijk aanbod aan lokale kunstvoorwerpen en souveniers. El Multivision beschikt ook over een komfortabele projectiezaal waar u de meest interessante documentaires over het eiland kan bekijken. U kan er ook gewoon terecht voor een verse kop koffie.

 

Het centraal gelegen National Park Las Cañadas herbergt met 3718 meter de hoogste top van Spanje. El Teide is een symmetrisch gevormde stratovulkaan en ligt in een enorme krater die men Las Cañadas noemt. De krater verkreeg door haar grote landschappelijke betekenis in 1954 de status van "Nationaal Park".

Boven 2000 meter is de boomgroei schaars of zelfs helemaal afwezig. In een zee van lavarotsen vindt men alleen dor struikgewas en brem die zich aan de grote temperatuurverschillen aangepast hebben.

 

Het grote natuurlijke amfitheater van Las Canadas en de Teide vormt een openluchtmuseum van kleuren, vormen en uitgespuwde lava. In het zuidelijke deel van het park liggen zandige vlaktes (cañadas) met verweerde rotsen van basalt, omsloten door de hoge wand van de caldera. Versteende rivieren van gestold lava getuigen van een vulkanisch zeer actief verleden. De grootste krater heeft een diameter van 12 Km en een omtrek van ongeveer 80 Km. De laatste uitbarsting dateert van de 17e eeuw. Van 1800 werd het het eiland nog drie 3 keer getroffen. De laatste uitbarsting dateert van 1909 door de krater Chinyero.

 

Een kabelbaan brengt je tot ongeveer 200 meter van de top. Enkele jaren geleden heeft men uit veiligheids- en milieu-overwegingen het pad gesloten, maar met een beetje avontuurlijke geest geraakt u er toch.

Als alternatief kant u de oude krater bezoeken: de Pico Viejo. Uiteraard kunt u de vulkaan ook beklimmen; het wandelpad heeft zijn beginpunt bij Montaña Blanca, aan de voet van de berg. U kunt vervolgens overnachten in de berghut Altavista en de volgende morgen genieten van een schitterende zonsopkomst.

 

Als u zinnens bent een fikse wandeling te ondernemen, voorzie je je best met een paar stevige schoenen. Hou er rekening mee dat het op deze hoogte soms redelijk fris is! Bezoekers met een wankel hart doen het beter rustig aan: Op de top (3718 m) is en pak minder zuurstof aanwezig dan op zeeniveau.

 

Een stevig document (als je de spaanse taal beheertst) is deze 213 pagina tellende bezoekersgids

DSCN5532 teide