HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF

De Teide is een stratovulkaan... en gevaarlijk !

Een stratovulkaan is opgebouwd uit gestolde lava afgewisseld met lagen pyroklastisch materiaal (zoals as en stenen).

Stratovulkanen zijn vernoemd naar het Latijnse woord 'stratus' dat 'laag' betekent. Vaak hebben stratovulkanen meerdere vertakkingen waaruit adventiekraters (neven-kraters op de helling van een vulkaan) kunnen ontstaan, wanneer de magma moeite heeft de krater te bereiken. Noem het gerust 'overdrukventielen'...

 

Stratovulkanen zijn gevaarlijk als ze uitbarsten. Hoe meer tijd er verloopt na de vorige uitbarsting, hoe heviger de volgende wordt.

Bij uitbarstingen van stratovulkanen wordt de verstopping in de kraterpijp door een grote ontploffing verpulverd en de lucht in geblazen. Dit wordt gevolgd door een pluim van as en vulkanische gassen die met grote snelheid de lucht in spuiten. Dit as kan tot in de stratosfeer oprijzen. De eruptie veroorzaakt eerst een regen van stenen, gevolgd door een regen van as die dagenlang kan aanhouden. Tijdens zo'n eruptie komt er vaak niet veel lava uit de vulkaan. Twee dodelijke verschijnselen die kunnen optreden bij de uitbarsting van een stratovulkaan zijn pyroklastische stromen en modderlawines.

Doordat de lava erg stroperig is en snel afkoelt, hoopt het materiaal dat uit de krater komt zich vlakbij de krater op. Na talloze uitbarstingen ontstaat er een hoge berg met steile helling, die veel lijkt op een kegel.

 

De Teide staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde.

Pico El Teide is de hoogste vulkaan van Europa omdat ze gemeten wordt van de basis (onder water) tot de top. Met haar 3718 meter boven water en ruim 7000 meter onder water is ze meer dan 10 kilometer hoog.

 

De huidige vulkaan een overblijfsel is van een enorme oervulkaan die miljoenen jaren geleden ontstond op drie kleine eilandjes, die op hun beurt ontstonden door kleine vulkanen ongeveer 500.000 jaar geleden.

Een superknal heeft ertoe geleid dat de oervulkaan is ingestort. Er ontstond een hoogplateau, 'el caldera' genoemd waarvan de randen nog altijd te zien als de 'wanden' van Las Cañadas. (foto)

In 1909 was de Teide een laatste maal actief nabij Santiago del Teide.

De vulkaan staat ook genoteerd bij de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld.

ISS020-E-21140 IMG_7668 Terug Stratovulkaan