HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-12-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 11868890_1639749766272105_142043142_n Omslagfoto_Klein

Na een zonnige vakantie keer je bruingebrand, stressvrij en uitgerust terug naar huis... Je hebt een heerlijke vakantie gehad en terwijl je rondslentert op de luchthaven bekijk je de mogelijkheid om nog wat rookgerei aan te schaffen aan een taks- verlaagde prijs.

Wat mij opvalt is dat de prijzen - iedereen spreekt over taksvrij - op de luchthaven dezelfde zijn als in iedere modaal warenhuis in Tenerife. Als je de taksvrije prijzen in Belgische luchthavens vergelijkt met de prijzen in een gewone winkel in Tenerife, dan is de keuze snel gemaakt. De Canarische prijzen halen in alle criteria de bovenhand.

Maar daarover gaat het hier niet... wel over goederen zonder handelskarakter die deel uitmaken van uw persoonlijke bagage die met vrijstelling toegelaten worden binnen bepaalde perken. De vrijstellingen worden verleend ongeacht of u de goederen in die landen aankocht onder de voorwaarden van de binnenlandse markt of met terugbe-

taling of vrijstelling van de belastingen wegens hun uitvoer (bv : aankopen in een tax-freeshop op een luchthaven).

Lees verder...

Terug Banner_NuttigeInfo

Import tabak uit Tenerife

Een kleine kilometer uit de kust doen ze zich tegoed aan een grote school ‘caballas’ of makreel. Tientallen dolfijnen en één vinvis kan ik spotten door de monokijker. Een super-verrekijker waarvan de lichtsterkste, de detailweergave en de helderheid zo goed zijn dat ieder beeld zich onmiddellijk optimaal in het oog projecteerd. Ik kijk mij te pletter naar een schouwspel die ik nooit elders zal kunnen aanschouwen.

Lees verder...

Dolfijnen, grienden en walvissen...

delphin-springende-28360,1920x1080,28360 RJ_Reynolds_Tobacco_Products_9_20091 (1)

Gemeenten en gehuchten...

Spanje is onderverdeeld in 52 provincies. waarvan twee entiteiten geen deel uitmaken van een autonome regio (Comunidad), maar van een autonoom stadsgebied: Ceuta en Melilla.

De Canarische Eilanden vormen twee provincies in Spanje: de oostelijke provincie Gran Canaria (+ Fuerteventura,  Lanzarote en La Graciosa) en de westelijke provincie Tenerife (+ El Hierro, La Palma en La Gomera).

 

Op Tenerife kennen wij 31 gemeenten (muncipios) die op hun beurt bestaan uit een aantal deelgemeenten (poblaciones). Deze deelgemeenten bestaan dan weer uit tal van gehuchten (barrios).

Gemeenten staan vetjes, de deelgemeenten staan in normaal schrift en de gehuchten staan (niet altijd) tussen haakjes in cursief. Urbanisaties zijn niet in deze lijsten opgenomen.

Lees verder...

10. Mapa 1. Fuengirola-Los Boliches-inicio carretera de Mijas

Blijf in de koelte !!!

 

Ons eiland met een ‘eeuwige lente’ is ook gevoelig voor andere seizoenen, alhoewel plotse en grote temperatuur-schommelingen hier niet aan de orde zijn, vandaar deze schitterende vergelijking.

In de winter 16° tot 25° C. en in de zomer 20° tot 30° C. Dit is een mooi gemiddelde…

Er is één uitzondering op deze regel: de hittegolf die meegevoerd wordt door de stofstormen vanaf de Westelijke Sahara brengt het eiland in een bijzonder heet en lastig parket. 40° C en zelfs nog ietsje meer zijn dan de waarden die een paar dagen  kunnen aanhouden.

Meer lezen...

zonnen

Een auto huren in Tenerife is een must als je gedurende je vakantie veel verplaatsingen wil doen om er zoveel mogelijk te zien. De wegen zijn goed te berijden en ze leiden je overal naar toe.

En je hebt geluk: een auto huren in Tenerife is goedkoop en gemakkelijk te realiseren. Het begint reeds vooraleer je vertrekt; op het internet zoek je de nodige informatie bij elkaar, je doet een pre-boeking, deze wordt gevalideerd en

‘that’s it’. Het doel van dit artikel is je te informeren over de mogelijkheden, de beperkingen en de addertjes onder het gras... ja, dat ook.

Wij beginnen bij het begin en we gaan zeker niet veralgemenen. Er zijn tientallen autoverhuur-firma’s en honderdtallen autoverhuur-kantoren. Het verschil tussen deze is dat de laatstgenoemde over geen voertuigen beschikt en enkel als tussenpersoon optreedt .

Lees verder...

Auto hurenTenerife

auto-huren-kav_0

Het klimaat in Tenerife is op maat gesneden voor een menselijk lichaam. Geen grote temperatuurschommelingen, weinig vocht in de lucht, hoge minima- en aanvaardbare maxima-temperaturen.

De gemiddelden doen een Noord-Europeaan duizelen en het aantal uren zonneschijn doet iedereen 'verbleken'.

Iedereen heeft de mond vol over het mooie weer op het eiland, de afkoelende zeebries, het warme oceaanwater en het subtropisch klimaat.

Veel toeristen vergeten dat er vier seizoenen zijn, ook in Tenerife. Deze vier seizoenen kun je soms beleven in één enkele dag... enkel hier is dit een unieke belevenis !!

Veel toeristen denken ook dat het eiland is bedeeld met 365 dagen zon en dat de eeuwige lente ook 'eeuwig' duurt.

Wat ik wil zeggen? Dat het klimaat in Tenerife door heel veel mensen overroepen wordt en dusdanig als waarheid wordt aanvaard. Deze foutieve overlevering zit zo diep geworteld dat het vanzelfsprekend 'zomer' is wanneer je in Tenerife aankomt.

Niets is minder waar, maar dat moet je willen geloven en daarvoor is moed nodig.

Heb je je al de vraag gesteld hoe wij aan ons drinkwater komen? Inderdaad door insijpeling van hemelwater en smeltwater in de grote berg.

De natuur heeft dorst na een lange hete zomer en het laven van deze dorst gebeurt op bepaalde tijdstippen, afhankelijk van de meteorologische omstandigheden. Mens en dier, fauna en flora heeft dit water nodig. Dit zul je toch moeten aanvaarden !!!

Jammer dat jij er dan bent...

Het weer in Tenerife (algemeen)

Gran Canaria_Maspalomas

 

Teide is een stratovulkaan

Een stratovulkaan is opgebouwd uit gestolde lava afgewisseld met lagen pyroklastisch materiaal (zoals as en stenen).

Stratovulkanen zijn vernoemd naar het Latijnse woord 'stratus' dat 'laag' betekent. Vaak hebben stratovulkanen meerdere vertakkingen waaruit adventiekraters (neven-kraters op de helling van een vulkaan) kunnen ontstaan, wanneer de magma moeite heeft de krater te bereiken. Noem het gerust 'overdrukventielen'...

Stratovulkanen zijn gevaarlijk als ze uitbarsten. Hoe meer tijd er verloopt na de vorige uitbarsting, hoe heviger de volgende wordt. Lees verder...

ISS020-E-21140_lrg

¡ Ola ! Golven

Wij bevinden ons binnen een archipel waarvan Tenerife een eiland is. Dit wil zeggen dat de contouren van het eiland afgeboord zijn met water. Water van de Atlantische Oceaan. Dit brengt wat leuke dingen met zich mee: stranden, zwem- plas- en spelgelegenheid, watersporten, haventjes, eindeloze vergezichten en oogverblindende zonsopgangen en dito ondergangen.

Dat er aan een kuststrook ook gevaren zijn is te merken aan dijkbreuken, hoge golven, opspattend zeewater en overstromingen. Zonder nog maar te spreken over mogelijks verdrinkingsgevaar.

Om te begrijpen hoe golven ontstaan, wat de oorzaken zijn en welke soorten golven er zijn moet je je verdiepen in meteorologische verschijnselen.

Lees verder...

waves.tfs

Dolfijn detecteert zwangerschap

De link tussen zwangerschapstesten en dolfijnen lijkt misschien wat ver gezocht maar dat dolfijnen bijzondere dieren zijn, kan niet ontkend worden. Aan deze zeezoogdieren worden veelal de meest opmerkelijke eigenschappen toegewezen. Er wordt gesproken over niet-menselijke personen met denkkracht en gevoelens, ’s werelds slimste dieren na de mens, boodschappers uit de oceanen, dolfijnenbewustzijn, dieren met een eigen taal en cultuur, met een buitenaards vreemdsoortige intelligentie of een psychologisch emotionele band met de mens, zelfbewuste dieren die beschikken over helende krachten enz.

Dat dergelijke uitspraken niet zomaar aanvaard moeten worden als absolute waarheid staat buiten kijf, maar ook hier zal de richtlijn gelden dat de waarheid ergens in het midden ligt.

Lees verder...

10819769_305722239631420_1452822065_o.KL

Autokeuring ITV...

Personen die over een voertuig beschikken in Tenerife, kennen het wel... 'ITV of Iteuve' staat voor 'Inspección Técnica de Vehículos'. Zoiets als de autokeuring in Vlaanderen of APK in Nederland, maar toch anders.

Hoezo anders?

Je kunt dit het best vergelijken met de automobielinspectie in de Lage Landen het begin van hun bestaan… eind jaren '60. Fooien waren toen nog in de mode. Ik beweer hier niet dat je een inspecteur kunt omkopen, ik bedoel enkel dat de geest van een keuringsstation ons doet terugdenken aan de jaren ’70 bijgekleurd met een Canarisch tintje. Hoe begin je daar aan?

Lezers die een auto hebben op Tenerife zullen zich ongetwijfeld herkennen in dit verhaal...

Lees verder...

photo

Niets aan te geven...?

Wijs op reis… is een toepasselijke intro voor  een artikel over de douanevoorschriften die gelden als je van Tenerife terug naar huis reist. Dit artikel beschrijft enkel de regelgeving die bij ons in de Lage Landen wordt gehanteerd. Deze zijn Europees getint en gelden zowel voor België als voor Nederland.

Natuurlijk wil je een souvenir meenemen of een presentje kopen voor je geliefden in het koude noorden. En dat mag van de douane…  je geniet altijd over een vrijstelling van invoerrechten en taksen wanneer je goederen uit het buitenland invoert.

Er zijn regels en beperkingen inzake ‘cash’ geld, fauna en flora, bescherming van bedreigde diersoorten, economie (namaakproducten) en vooral regels voor je eigen veiligheid en die van je medeburgers. Maar er is meer.

Lees verder...

fAP53

Tapas, de geschiedenis

Tapas vormen een belangrijk onderdeel van de Spaanse gastronomische cultuur. Ze zijn eenvoudig, snel klaar te maken en dienen als de beste begeleider bij een goede wijn.

Maar wat is het verhaal? Wat zit daar achter?

Er is mogelijks een geschiedkundige achtergrond waarin Koning Alonso X van Spanje de hoofdrol vertolkte. Hij stelde dat er geen wijn kon gedronken worden zonder daarbij 'iets' te eten, omdat de wijn anders te snel naar het hoofd steeg. Daarom legde men op de karaf of het glas een schoteltje gevuld met kaas, ham, chorizo, worst of een combinatie ervan.

Lees verder...

tapas1

Vlucht vertraagd

Het vliegtuig staat klaar om te vertrekken en je krijgt de mededeling dat, wegens een defect, de vlucht met dat toestel niet kan doorgaan. Of je staat instap-klaar te wachten en het vliegtuig dat je naar je bestemming moet brengen daagt maar niet op. Twee situaties waarin sommigen zich kunnen herkennen. Niet leuk natuurlijk, omdat je reisschema en, misschien latere afspraken, gewoon in het water dreigen te vallen. De vlucht gaat gewoon door op een later (dan aangekondigd) tijdstip. Het geplande verblijf wordt meteen in tijd ingekort, de reistijd aangelengd; leuk is anders. Maar wat doe je er aan?

Lees verder...

Belgium-Brussels-Airport-departure-board-most-flights-delayed-1-DHD

El salto del pastor

Het berglandschap van de Canarische Eilanden verplichtte de inwoners van landelijk gelegen gebieden om inventief en creatief te zijn inzake hun verplaatsingen en daardoor ontwikkelden zij een speciale techniek om de barrancos te overwinnen. Dit resulteerde in 'el salto del pastor' (de herderssprong), waarbij een lange dunne houten stok, de “garrote” genoemd werd gebruikt, waaraan een metalen punt, "el regatón”, is bevestigd. De normale manier om de “garrote” te gebruiken is door de “regatón” stevig in een lager gelegen ondergrond te steken en zo langs de stok af glijden tot dit niveau bereikt is. Er bestaan verschillende soorten sprongen om obstakels te overwinnen.

Lees verder...

tfv1

Teide Top

Hoeveel keer heb je reeds naar de Teide gekeken? Hoeveel keer heb je jezelf toegefluisterd dat je er ook eens naar toe wil? Niet naar La Rambleta, de eindbestemming van de kabelbaan, maar helemaal tot bovenaan. Op de top, ja, op 3.718 meter hoogte om dan in de krater te kunnen kijken.

Dit is een droom maar het kan werkelijkheid worden.

Als je uit de gondel stapt op 3.555 meter hoogte, dan ben je er nog niet. Je moet nog 163 meter klimmen via het wandelpad Telesforo Bravo. Daarvoor heb je een vergunning nodig en deze toelating kun je aanvragen. Let op; de

vergunningen zijn gelimiteerd tot 200 per dag.

Lees verder...

27f6de0d-4f9e-4973-b174-4f91ad253e40

Vissen in Tenerife, een hele boterham

Vissen in Tenerife kan je op verschillende manieren doen: van op een boot, van aan de kant, speervissen, met een net... maar het populairste is toch wel hengelen vanaf de wal.

Wat je ook doet, vooraleer je de vislijn bovenhaalt is kijken of je in orde bent met de vigerende wetgeving ter zake.

Stelregel is: recreatief vissen zonder vergunning is verboden. Dat staat in het decreet “El Real Decreto” 182/2004 van 21 december, en staat gepubliceerd in het  BOE of het staatsblad van Spanje “El Boletín Oficial de Canarias”, nr 4, van vrijdag 7 januari 2005, pagina 408, artikel 32: Hoofdstuk 2.

Lees verder...

tenerife-vissen

Canarische weetjes

De Canarische eilanden zijn provinciale eenheden van Spanje, dat wist je ongetwijfeld. Al deze eilanden hebben in meerdere of in mindere mate bijgedragen aan een verzameling van onbekendheden, curiosa, bijzonderheden en rariteiten.  Een soort wisje-datje, of speciaalinfo  

Lees verder...

CEV

Politiekorpsen

Meer blauw op straat past niet helemaal als slagzin wanneer we het hebben over de politie in Tenerife, want buiten het licht- en donkerblauw lopen hier nog andere kleuren rond. Maar wat is nu het verschil tussen de Nationale Politie, de Lokale Politie, de  Guardia Civil en de Canarische Politie.

Lees verder...

120605_gc_actopolicia1

Taxitarieven

Het openbaar vervoer is niet meer zo goedkoop als vroeger; geen spotprijzen meer maar wel prijzen aangepast aan de huidige economische toestand en alleszins goedkoper dan in de Lage Landen, dat wel...

De Titsa-busprijzen zijn alom gekend, de Titsa-tramprijzen wat minder, maar hoeveel je betaalt voor een taxirit weet niemand ons exact te vertellen.

Er bestaan geen tabellen met locaties die je aantonen hoeveel een taxirit van de luchthaven naar je definitieve bestemming moet (lees: mag) kosten. Wel is een taxirit onderworpen aan een pak criteria die de prijs al dan niet ongunstig beïnvloedt en daarenboven bestaan er twee tarieven: een prijslijst binnen dezelfde entiteit en een tussen twee gemeenten.

Lees verder...

taxi1

Rechten van de passagier

Vliegen naar Tenerife, met het accent op vliegen... en dat doe je met een vliegmaatschappij om snel op jouw favoriete eiland aan te komen. Je zou haast verwachten dat een vliegmaatschappij zich netjes houdt aan de wettelijke bepalingen die de consument, in dit geval, de klant beschermt.

Facua-Consumidores en Acción', zeg maar de Spaanse tegenhanger van 'Testaankoop (BE)' of de 'Consumentenbond (NL)' heeft een lijst opgemaakt met 15 drogredenen waarmee een vliegtuigmaatschappij haar klanten kan misleiden. Let op, wij scheren alle vliegmaatschappijen niet over dezelfde kam, steken naar niemand een beschuldigende vinger op en noemen vooral geen enkele naam.

Lees verder...

00

Immokantoren

Een vakantiehuis of appartement kopen in Tenerife is een belangrijke beslissing die een jarenlange droom vooraf gaat. Meteen ook een grote relationele stap in uw leven met het eiland . Niet alleen de beslissing welk appartement of welke woning je wilt kopen is belangrijk, ook een goede begeleiding ter plaatse heb je nodig. Als je je zoektocht naar een eigen stekje goed wil afronden laat je dan bijstaan door specialisten. Zo kom je nooit voor een voldongen feit te staan. Door specialisten aan te spreken word je feilloos door een labyrint begeleid van wetgeving, makelaars, promotors, notarissen en banken. Samen bespreek je de voorwaarden, de prijs, de verkoopscommissie, de betaling en de notariële administratieven. Pas na een vlekkeloos parcours kun je zonder zorgen je optrekje betreden.

Lees verder...

banner

Goochelen met temperaturen

Ik heb iets tegen onwaarheden, ik krijg het op de heupen wanneer er meteorologische gegevens gegoocheld wordt. Op het eiland heerst een beter klimaat dan in de Lage Landen en ik besef maar al te goed dat je iedereen in het thuisland op de hoogte wil brengen van het aangenaam weer en de hoger temperaturen die hier heersen.

Niet alleen door onwetendheid maar ook door fierheid en de daaraan gekoppelde ondoordachtzaamheid wordt de temperatuur steeds weer bejubeld en de hoogte ingeprezen.

Ik vind dat het onze taak is om correcte informatie te geven aan onze lezers die niet in Tenerife zijn. Al de rest is larie.

Lees verder...

003