HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF

Mamotreto

Mamotreto betekent in het Spaans is een groot en onbruikbaar ding.

Dat kunnen wij toch aannemen als we het artikel van dichtbij gaan bekijken. Mamotreto staat voor ‘overbodig en slecht gemaakt object’ Dit kan variëren van een meubel tot een building. En precies over dat laatste is hier reeds heel veel geschreven.

Iedereen kent wel ergens een plaats waar

een mamotreto staat; als je van Guargacho

naar Costa del Silencio rijdt via de Calle

Olimpia, net vooraleer je rechts mee volgt

om de Costa binnen te rijden, staat het op

je linkerzijde; een bouwskelet. Het meest

bekende ‘mamotreto’ staat in San Andrés;

de parkeergarage die de laatste tijd regel-

matig de pers haalde. Het grootste staat in

Añaza, 21 verdiepingen hoog.

In de late jaren ’60 en vroege jaren ’70 werd

het toerisme aangetrokken in het zuiden van

Tenerife en daarbij hoorden bouwprojecten

en nieuwe urbanisaties. In deze tijd was de

administratie zo loom en traag dat veel bouwpromotoren aan de bouw van appartementen en hotels begonnen vooraleer zij de nodige vergunningen op zak hadden. De redenering die daarachter schuilde was; door te beginnen verliezen wij geen tijd, de administratie vergunt ons deze bouwconstructies wel want de regering is zelf vragende partij naar expansie van het zuiden.

In Azaña staat reeds 40 jaar lang een bouwskelet die uit deze periode stamt. Op de kustlijn, een statig doorkijkje die nooit zal afgewerkt worden.

In een arrest stelt het Hooggerechtshof van Canarias (TSJC) dat dit gebouw moet afgebroken worden. In onderzoeken en inspecties blijkt dat de constructie van het gebouw nauwelijks is aangetast. “De Duitse kwaliteit zit stevig in de constructie. Je kunt gerust morgen aan de afwerking beginnen, alsof er geen tijd tussen zat” zegt Fermín

De geschiedenis van dit bouwwerk is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het begint in 1973 toen een Duits bedrijf de gronden kocht die toen nog bij de gemeente El Rosario hoorden. In mei ’73 wordt de bouw gestart en in een mum van tijd reikt deze woontoren 21 verdiepingen hoog. Precies één jaar later slaat het noodlot toe. In volle oliecrisis worden investeringen ingetrokken, de economische groei stokt, er is inflatie en er is een stijging van de staatschulden, niet alleen in Spanje maar ook in Duitsland, het land waar de fondsen vandaan kwamen.

“Toch heeft men gepoogd om dit resort in opbouw te sparen van de ondergang en het arrest van het Hooggerechtshof op een ander spoor te krijgen, maar het mocht niet baten” zegt José Ángel Martín, eerste schepen in de gemeenteraad van Santa Cruz.

De uitspraak leunt aan bij rechtspraak uit 1998 waarin staat dat het gebouw werd opgetrokken binnen de afstand vastgesteld in de ‘Ley de Costas’ van 26 april 1969.

Waarom het dan nog niet afgebroken werd is te wijten aan de voortdurende procedures, aan de hoge kostprijs om het af te breken (meer dan €1 miljoen) en aan de onbekwaamheid om de eigenlijke eigenaars te vinden. Geloof jij dat laatste ook? Wat ik wel geloof is dat het gebouw werd opgetrokken om de appartementen te verkopen volgens het Timesharing systeem. Een agressieve verkoop die meerdere eigenaars koppelt aan één vastgoedpand. Gelukkig kun je dergelijke aankoop zonder veel schade en vrij makkelijk annuleren sedert maart 2012.

In ieder geval moet het afgebroken worden; dit is het vonnis en hopelijk moeten alle andere ‘mamotretos’ er ook aan geloven om zo het esthetisch zicht aan de kustlijn terug te schenken.

Voor wat hoort wat.

Terug mamotreto-anaza-1 naza Mamotreto