HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF

La Cueva del Viento

In het binnenland van Icod de los Vinos, het dorp van de oude drakenboom, ligt de "Cueva del Viento", een van de langste vulkanische tunnels ter wereld.

Het grottencomplex van Viento-Sobrado, ook nog 'de windgrot' genoemd is niets minder dan een vulkanische gang; de grootste van Europa, een van de grootsten van deze wereld.

 

Deze 'tubo volcánico' werd gevormd door de lavastromingen van de oude vulkaan 'Pico Viejo'.

Dit gangenstelsel heeft een totale lengte van ruim 17 kilometer, loopt over drie verschillende niveau's en zit vol met geomorfologische verschijnselen.

Naast haar groot vulkanologisch belang wordt er ook aandacht besteed aan biologische en paleontologische verschijnselen.

Deze grot is ook een plek die rijk is aan fossielen en prehistorische archeologische vondsten. Zo werden er reeds resten van beenderen gevonden van 'Lacerta goliath' en een 'Ponceleti' hagedis, een uitgestorven ras.

Niet in het minst zijn de archeologische overblijfselen van de Guanchen, de oude Aboriginals van Tenerife, die werden gevonden op verschillende plaatsen in de 'vulkanische buis' van het grootste belang.

 

De tunnel heeft verschillende zijgangen en beslaat in totaal meer dan 17 kilometer. Andere bekende vulkanische tunnels zijn die van Kazumura op Hawaii (11 km), de Levanthian Cave in Kenia (11 km) en de Mag Yabg Gont in Korea (12,5 km).

Er zijn zeven grote zijgangen ontdekt en ontelbare vertakkingen. De tunnels zijn gemiddeld acht tot tien meter hoog en de breedte is in dezelfde orde van grootte. Het gesteente en de gestolde lavastromen in de tunnels zijn van onschatbare waarde voor het bestuderen van de geologische geschiedenis van de Canarische Eilanden. Vele van de kleinere vertakkingen zijn nog steeds niet nader onderzocht.

 

In de tunnel leeft een inheemse kever. Deze is blind en heeft zich aangepast aan het leven in de duisternis. De pigmentatie van het beestje is zo goed als weggeëvolueerd en de stofwisseling is zeer traag om onder deze omstandigheden te kunnen overleven want veel energiebronnen zijn er niet in zijn leefomgeving. Er zijn ook overblijfselen gevonden van een Canarische reuzenrat. Deze diersoort is inmiddels uitgestorven. Verder zijn er resten van een grote hagedissensoort gevonden. Het reptiel moet anderhalve meter lang zijn geweest.

 

In 1961 heeft een geologisch team van de universiteit van Oxford de vulkanische tunnel van Cueva del Viento ontdekt en gedeeltelijk onderzocht. Men heeft het werk deels zwemmend moeten doen want hier en daar bleek de bodem van de tunnel met water en modder te zijn bedekt. Ook zijn er poelen met kiezelstrandjes gevonden. In de gemeente Icod de los Vinos zijn meerdere tunnels, bijvoorbeeld die van San Marcos, Puerto Blanco en El Rey. Behalve op La Gomera, waar de erosie zijn werk grondiger heeft gedaan dan elders, zijn op alle Canarische eilanden vulkanische tunnels te vinden.

 

Er zijn 4 geleide bezoeken per dag van dinsdag tot zaterdag om 10 u, 11 u, 13 u en 14 u. De toegangsprijs bedraagt

€16 (€10 voor residenten) en €5 voor kinderen tot 14 jaar. Maximum 15 personen per groep worden toegelaten. Daarom

is het nodig om op voorhand te boeken: 922 815 339 of via de website.

12112_10201251272665884_1387479325_n Cueva del Viento Terug Cueva