HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF

In Tenerife is de situatie enigzins anders dan in België en Nederland. Exclusiviteit is hier zo goed als onbestaande, als verkoper kun je je appartement te koop aanbieden via verschillende kantoren, zonder dat je ergens een contract tekent of zonder dat je ertoe verbonden wordt om exclusief met

dat kantoor te werken.

Doorgaans vragen de immokantoren een commissie van 5%, die

je pas betaalt op de dag dat de verkoopsakte getekend wordt bij

de notaris. Dus zolang zij jouw pand niet hebben verkocht, wer-

ken zij gratis en moet je niets te betalen. Sommigen franchise

kantoren (zoals Century 21) vragen 6% commissie en vragen

exclusiviteit, laat je niet onder druk zetten om daarmee akkoord

te gaan.

Als je verkoopt hang je best een bord aan je pand, zo krijgt de

makelaar alle telefoontjes en heb je meer kans het vastgoed

snel verkocht te krijgen.

 

Een goede makelaar anno 2015 zal uw pand listen op zijn web-

site, op alle sociale media kanalen (Facebook, LinkedIn, Twitter, ...), op de betere verzamelsites voor immobiliën (Kyero, Thinkspain, Rightmove Overseas, ...), zal de gegevens en de foto's doorsturen naar andere, erkende makelaars waar hij mee samenwerkt, zal offline advertenties plaatsen in plaatselijke kranten en magazines, kortom, zal hij zal wérken voor zijn commissie, die hij verdient als hij verkoopt. Daarom is het aanbevolen om jouw pand niet bij alle makelaars te listen, want het spreekt voor zich dat een makelaar niet veel moeite en geld zal investeren als hij weet dat nog 20 andere makelaars uw eigendom in hun portfolio hebben en hij maar een kleine kans maakt om uw pand te verkopen.

 

Als koper is het ook niet altijd evident om door de bomen het bos te zien. Om de paar meter is er wel een immo-kantoor en ook via het internet zal u al snel opmerken dat er letterlijk duizenden appartementen te koop staan in Tenerife, soms aan totaal verschillende prijzen en bij meerdere makelaars.

 

Wat je best doet om heelhuids uit het koop- of verkoopavonturier te

geraken is volgende redeneringen te volgen.

1. De makelaar spreekt je eigen taal. Ook al spreek je een aardig

   mondje Engels of Spaans, communiceren doe je nog altijd best in

   je moedertaal.

2. Is de makelaar terug te vinden op het internet met een professio-

   nele website of een profiel op Facebook. Met andere woorden: is

   hij of zij transparant, ken je de contactgegevens en weet je hoe hij/

   zij bereikt kan worden.

3. Een makelaarskantoor is in het bezit van de wettelijke licenties en

   kan een C.I.F nummer voorleggen (equivalent van de Belgische BTW-

   nummer). Hij/zij kan dus bewijzen dat er legaal gewerkt wordt en

   dat de nodige vakkennis beschikbaar is.

4. Heeft de makelaar een goede reputatie. Tenerife is een klein eiland, iedereen kent iedereen. Een goede (of slechte)

   reputatie is makkelijk te checken als u hier en daar even uw oor te luisteren legt.

 

Wees steeds voorzichtig met de zogenaamde free-lancers, die hun klanten ronselen op café, over geen kantoor beschikken, enkel een mobiel telefoonnummer hebben, etc..., het is niet de eerste keer dat een pseudomakelaar verdwijnt na het betalen van het voorschot. In het slechtste geval duikt hij onder de radar nadat je hem/haar een volmacht gaf. Weg vastgoedstekje, weg geld... en een teleurstelling rijker.

 

In het tweede kwartaal van 2015 kostte de gemiddelde woning in Tenerife 232.000 euro. Na de crisis in 2008 waren er heel wat koopjes op de markt, hoofdzakelijk van mensen die hun hypotheek niet meer konden aflossen. De crisis ligt nu 7 jaar achter ons en de wanhopige verkopers zijn er tussenuit. Of ze hebben hun panden met veel verlies particulier verkocht of ze hebben ze terug aan de bank gegeven. Het is algemeen geweten dat het personeel van de banken de eerste keuze heeft en dat de goede panden nooit bij de klanten terechtkomen.

Niettemin staan er nog steeds zo'n 600.000 panden, verspreid over heel Spanje, te koop uit bankbeslag.

Dikwijls zijn deze panden op slechte locaties gelegen, onafgewerkt of (gedeeltelijk) afgebroken door de vorige eigenaar.

De slechte tijd is voorbij; de markt groeit, de prijzen stijgen en de verkoop loopt vlot.

Uiteraard hangen de prijzen af van de ligging van het pand. De locatie bepaalt de prijs. Vooral populair is de  kust-strook van Los Cristianos tot La Caleta. Mensen willen niet 'te ver' of 'te hoog' zitten, ze hebben graag zeezicht, willen het ook nog eens verhuren zodat hun investering toch een beetje rendeert.

Het liefst koopt een buitenlander een instapklare woning, met alles erop en eraan. En in de omgeving mogen er wel wat winkels en restaurants aanwezig zijn. Het liefst op wandelafstand van het strand en het mag eerder rustig zijn in de buurt. Wat kun je nog meer wensen?

 

Voor €100.000 kun je een mooi appartementje kopen op de Costa del Silencio of in Palm Mar of ten noorden van de TF-1-snelweg. In Los Cristianos en in Playa de Las Americas zijn er ook kleine appartementen te koop voor dat budget, maar vaak zijn ze dan gelegen in wat oudere complexen en zijn ze toe aan een broodnodige renovatie.

Aan de 'mooie' appartementen hangt nu eenmaal een prijskaartje. Een budget vanaf € 150.000 voor een appartement met 1 slaapkamer en vanaf € 200.000 voor een appartment met 2 slaapkamers is een basis waar je rekening mee moet houden.

Met dank aan Bellimmo/Tenerife Property Network

Terug

Immokantoren

002 001 003