HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF Terug

Een kleine kilometer uit de kust doen ze zich tegoed aan een grote school ‘caballas’ of makreel. Tientallen dolfijnen en één vinvis kan ik spotten door de monokijker. Een super-verrekijker waarvan de lichtsterkste, de detailweergave en de helderheid zo goed zijn dat ieder beeld zich onmiddellijk optimaal in het oog projecteert. Ik kijk mij te pletter naar een schouwspel dat ik nooit elders zal kunnen aanschouwen.

 

Op zich vallen ze niet op, maar de meeuwen verraden hun aanwezigheid. Deze laatsten zwermen in grote getale boven het zeeoppervlak en snoepen de visrestantjes naar binnen. De dolfijnen maken haast, ze springen door elkaar uit en opnieuw in het water, ze eten hun buikje vol en de vinvis gaat langzaam naar beneden, eet wat hij vinden kan (maar geen caballas) en duwt de ingehouden adem in één keer door het ademgat naar buiten, wat resulteert in één grote luchtstroom gemengd met water.

 

Als je lang genoeg naar de oceaan kijkt zie je beslist deze uitademfontein. Dit ook is een teken die met het blote oog van heel ver kan opgemerkt worden.

Dit zoogdierenspectakel zet mij aan om eens wat research te doen omtrent deze sympathieke dieren.

 

Van de 79 soorten walvisachtigen er wereldwijd bestaan zwemmen er in onze Canarische wateren  19 soorten, waarvan enkele soorten reeds zijn uitgegroeid tot 250 exemplaren. De grienen, lokaal gekend onder de naam ‘calderón tropical’ is de soort die het best gedijt in onze oceaan. Deze sociale en bijna humane zoogdieren houden zich vooral op tussen de zuidkust van Tenerife en de oostkust van La Gomera, alhoewel het terroterranium groter wordt naarmate deze familie groter wordt. Ze worden het hele jaar door gespot ze verlaten hun biotoop niet.

Neen, want hun biotoop ligt in de Westafrikaanse subtropische regio, van vulkanische oorsprong en met grote dieptes op een boogscheut van de kust.

 

Hun voorkeur om hier te gedijen heeft te maken met drie criteria: de kalme wateren, de temperatuur van het water minimuum 18-20° Celsius en de diepte tussen Tenerife en La Gomera gemiddeld 1.500 meter tot maximum 2.400 meter.

De wateren zitten boordevol organische materie, vis, (reuzen)octopussen en pijlinktvissen; dat laatste is de favoriete maaltijd van de potvis (Physeter macrocephalus).

 

Hieronder een schematische voorstelling van alle zogende waterbewoners rondom Tenerife.

Potvis, zwarte zwaardwalvis, bruinvis, de gewone (kleine) dolfijn, de gestreepte dolfijn, de snaveldolfijn, de grijze dolfijn, de tuimelaar en de slanke dolfijn.

In uitzonderlijke gevallen kun je ook getuige zijn van de blauwe walvis en van een zwaardwalvis.

muralcetaceos Zoogdier2 Zoogdier1 Zoogdier 3

Dolfijnen, grienden en walvissen...