HOME WEER & RADAR NUTTIGE INFO PUZZEL- FUN- HOROSCOOP RESIDENTEN BUSDIENSTEN APOTHEKERS TENERIFE CONNECT TNT DOWNLOADEN ADVERTEREN-ABONNEREN CONTACT-COLOFON REACTIE VAN DE LEZER

Foto van de maand

(Klik op de foto voor groot formaat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOKGROEP KORT NIEUWS vlaggen TIPS & TRIPS COLUMNS
TNT ONLINE LEZEN Facebook-Groups-e1291281035929

Laatste update

      01-11-2019

Twitter-icon-TatarLawFirm Magnify green large WebcamqTenerife link2

 

 

Programmas Magnify green large PlayaBeach LogoTNT-Transparant F_tekst cover1 D_eXoBDWsAA4xyF

Het eiland met de eeuwige lente !!! Hoe romantisch, hoe exotisch is dit gezegde en er schuilt waarheid in.

De aangename temperatuur van 19° C. gemiddeld in de winter en van 24° C. gemiddeld in de zomer maken van het Canarisch gebied het vertoeven aangenaam en gezellig. Nochtans is dit niet zo op elke plaats op het eiland, denk maar aan Las Cañadas of nog hoger, op de Teide !!!

 

Dit kan enkel te maken hebben met de geografische ligging ervan. Tenerife ligt in een zuidelijk subtropisch gebied op 28 graden noorderbreedte en 16,5 graden westerlengte. Het klimaat is vooral afhankelijk van  de Azorenstroom (koude golfstroom) en de Passaatwinden.

 

Er is een groot temperatuurverschil tussen de tropen en subtropen dat onder invloed van de draaiing van de aarde (het coriolisfeffect) aanleiding geeft tot een noordoostelijke luchtbeweging: de noordoostpassaat (op het noordelijk halfrond). De passaatwinden (afgeleid van het Spaanse woord Passar) waaien op vijfhonderd tot tweeduizend meter hoogte met een gemiddelde snelheid van twintig tot veertig kilometer per uur.

 

De passaatwind ontstaat door een aanhoudende luchtdruk compensatie tussen subtropische hoge druk gebieden in de noordelijke keerkring (20-25 graden noorderbreedte) en de equatoriale lage druk gebieden. Door dit op elkaar treffen van beide factoren ontstaat een door de natuur geinstalleerde "airconditioning"  voor Tenerife. De passaatwinden verhinderen ook dat de Atlantische lage druk uitlopers het eiland kunnen bereiken, zodat op de Canarische eilanden merendeels een hoge luchtdruk aanwezig is. Als er een lagedrukgebied ontstaat op de plaats van het hogedrukgebied van de Azorener dan hebben we prijs dat betekent regen en hevige wind. Dan krijgen wij een “Predicción especial” van het “Agencia Estatal de Meteorología (AEMET)”.

 

De bestendige passaatwinden en onovertrefbare klimatologische omstandigheden maken dat er het hele jaar door van een ‘eeuwige lente’ kan gesproken worden en het ganse jaar door van watersport kan genoten worden.

Hieronder kun je de meteorologische verschillen zien tussen winter en zomer. Kijk vooral naar de drukgebieden op de Atlantische Oceaan.

  De passaatwinden...

januari Passaat_Juli Terug