Laatste update
01-12-2019
Reclameborden langs de openbare weg zijn op de dag van vandaag geen uitzonderingen. Je ziet ze en herkent uitermate het merk of de zaak waarvoor reclame gemaakt wordt. Of met andere woorden, je ziet ze wel, maar je kijkt er niet meer naar.
Tot er een reclamebord opduikt die geheel uit de toon valt. Nieuwe merknaam, Canarische product, afwijkende kleurencombinatie en vooral, je ziet dit bord maar op één, mogelijks twee plaatsen staan.
Dat betekent mogelijks twee zaken: ofwel een zeer goed uitgekien-
de reclamecampagne ofwel een grap.
Waarover ik het heb?
Over een reclamebord dat opgesteld is ter hoogte van het uurwerk
van de raffinaderij als je de hoofdstad binnenrijdt om naar de haven
te gaan. Daarop staat dat de Canarische Eilanden op 30 mei, feest-
dag van Canarias, een nieuwe frisdrank rijker zal zijn.
Geen groot nieuws als je weet dat er dagelijks nieuwe producten
ingevoerd worden. Wel groot nieuws als het gaat over een nieuwe
Canarische cola-drank. Wij keken ook even op als we lazen dat de
cola wordt gefabriceerd uit bananen. Erg verbazingwekkend is de
naam: Chacho Cola, met als ‘baseline’: Canario 100% concentrado.
Een Guanche refereert naar de Canariërs’: een legendarische ver-
gelijking. Wat een mormel is dat manneke… of waren de guanchen
dat ook? Ik denk dat het niet!! Maar wat zegt deze holbewoner? ‘Más Canario que el gofio de maíz’. Dat is straf: dit product is méér Canarisch dan de gofio, dé basisvoeding van allen die ooit opgroeiden op de eilanden.
We gaan op zoek naar de nodige informatie op het net en komen om de website van Chacho Cola en tot onze verwondering staat daar ook ‘de affiche’. Niets méér, niets mínder… of toch?
De link naar Facebook, naar Twitter en naar You Tube brengen geen soelaas. We komen niets meer te weten dan wat er op de affiche staat; een frisdrank van geconcentreerde bananen in een Guanche-recept. Dat kan veel betekenen of helemaal niets.
Ook de tegenstrijdige vermelding ‘100% concentraat’ en ‘Con esencia de platano’ wat letterlijk ‘met essentie van bananen’ of ‘er zit wel banaan in’. Raar!
Dat het prikkelend drankje vanaf 30 mei in alle warenhuizen te koop is wijst op
een goeddoordacht gegeven. Op de ‘nationale’ Canarische feestdag wordt een
nieuw Canarisch drankje gelanceerd.
Alles wijst in de richting van strategisch gevoerde marketing waarbij het product
met geen enkel ander kan vergeleken worden. De strategie bestaat erin om de
bevolking nieuwsgierig te maken en aldus aanlokkelijk te maken voor verkoop.
Boze tongen beweren dat ‘Chacho’ niets te maken heeft met het product op zich
maar verwijst naar een of andere claim die niet zal of kan opgelost worden vóór
30 mei; welke claim dit is kunnen wij niet uitmaken.
Ook op de Facebookpagina lezen wij enkele controversiële reacties maar wij
gaan er van uit dat deze reclamecampagne gevoerd door ‘Mid Advertising
España’ zeer gedegen en strategisch in elkaar steekt enkel maar door de
opwinding dat het veroorzaakt in persmiddens en als dusdanig de perfecte publiciteit vormt naar de eindgebruiker; de Canarische bevolking.
Of wil ‘Mid Advertising España’ reclame maken voor zichzelf? Dat zou pas origineel zijn!
Via de website kun je op de enige pagina je naam, e-mailadres en telefoonnummer invullen om vóór 30 mei te kunnen proeven van dit prikkelend bananendrankje. Vink de (onvindbare) voorwaarden aan voor akkoord en verstuur. Een nieuw venster meldt dat je je mailbox in de gaten moet houden.
Dat doe ik reeds een hele voormiddag en er komt niets in de bus.
Zoals de campagne ook zinspeelt zullen we moeten wachten tot 30 mei om algehele klaarheid te kennen omtrent deze Chacho Cola.
Ik ben alvast benieuwd naar het 100% bananengeconcentreerd drankje met bananenextracten en middels een Guanche-recept gemaakt verfrissend drankje. De Chacho Cola-website vind je HIER
Wat zijn reclamemakers toch link of wat zijn wij snel te verleiden. In dit concreet geval beide. Reclame kan uit een verraderlijk hoekje komen en strategische publiciteitsvormen doen het altijd. Dat is wat wij concluderen uit bovenstaande campagne.
De affiche staat vol anomaliën; Spanje levensgroot en de Canarische Eilanden weggestopt in een klein (fout) hoekje, "bananas" in plaats van "plátanos", Día de LAS Canarias, een nieuwe feestdag!! Guanchen blijken de aboriginals van Tenerife te zijn, niet van de andere eilanden en zij aten geen bananen; deze werden later ingevoerd uit Zuid-Amerika.
Je weet nog dat ik het vakje invulde om voor de lancerings-datum reeds te mogen proeven van Chacho Cola en daar-op krijg ik een vriendelijk e-mailbericht terug van Eco Leyendas Urbanas.
Op de sticker staat:"'Om de viering van de wereld-milieu-dag reeds te beginnen vertellen wij je dat Chacho Cola niet bestaat." Ik zak bijna door de grond.
De campagne werd opgezet om drie stadslegenden de das om te doen in verband met het recycleren van glas.
De foutieve stellingen zijn: 1. het grootse deel van het gerecycleerde glas verdwijnt samen met het ander vuil, 2. het verwerkingsproces om glas te recycleren kost veel geld en resulteert bijna niet en 3. op de Canarische archipel is nauwelijks een infrastructuur aanwezig om glas te recycleren en te hergebruiken. Allemaal niet waar; dit zijn fabeltjes.
De hele opzet is een bewustwordingscampagne. Men wil deze roddels de wereld uithelpen. Men wil de bevolking nog meer gaan sensilibiseren om glas te recycleren.
Daarvoor wordt iedereen die reageert om het begeerlijke drankje te proeven voor de zogezegde lanceerdatum, persoonlijk met een e-mail bedacht. Heel vriendelijk, mijn gedacht.
Men wil men de fabeltjes of de valse legenden, waarin de bevolking in gelooft ondermijnen.
En dat willen ze bewijzen met een fictief drankje die evenzo opgenomen wordt in het 'rijk der fantasie' die als echt wordt aanvaard en also als waarheid wordt erkend.
Zeg nu zelf... dit is geen fijne en weldoordachte reclame of noemen we het een forse sensibiliseringsstunt?
Hieronder de filmpjes die de drie legendes moet ontkrachten. Uiteraard in het Spaans, want men wil daarmee enkel de lokale bevolking aanspreken.